SUVINE GURMEEKOOL VOL4: Ennu maailmakuulus dirty steak ehk sütel küpsenud liha
Fotod: Urmas Kamdron

Suvist grillihõngulist Gurmeekooli planeerides jäi Facebookist silma, et Eesti hinnatuim grillimeister Enn Tobreluts on Londonist korraks Eestimaa pinnale naasnud. Ja meie unistus, et just Enn tuleks meie gurmeekokkamise ja grillimise üritusele nõuandeid jagama, täituski. 

Värskemate uudiste põhjal anti Enn Tobrelutsule äsja toimunud Grillfestil üle ka "Elutöö auhind" tema hindamatu panuse eest Eesti grillikultuuri arendamisse. Loomulikult pakkusime maailmatasemel grillimeistrile ka sama väärikat toorainet, milleks olid rohumaal kasvanud lihaveise parimad lõiked. Moodsa ja mugava Big Green Egg grilli saime laenuks Homeyard toredatelt meestelt, Enn tõi endaga ühes mõned maitsestajad ja paljude meie gurmeekooliliste jaoks nende elu parima lihaelamuse valmistamine sai alata. 

See valmiv liha on tugeva söearoomiga ja eriliselt nauditav!

Ennu maailmakuulus dirty steak ehk SÜTEL KÜPSENUD LIHA

  • Liivimaa Lihaveise antrekoodi erilõige
  • kõrgekvaliteediline balsamico Red Wine Vinegar (matured, st laagerdatud)
  • purustatud must pipar
  • helvessool

Valmistamine

Puhasta liha kelmetest ja lõika max 1 cm paksused steigid. Raputa liha ühele poolele veidi musta pipart (otse veskist) ja mõned tilgad balsamico laagerdatud punase veini äädikat.

Sega grilltangidega hõõguvad söed läbi ja tuuluta grill-labidaga, et nende külge ei jääks söetolmu.

Aseta steik otse hõõguvate süte peale küpsema. Koheselt peale seda võta mõlemasse kätte tangid ja kergita steiki ning raputa/lükka maha selle külge jäänud söetükid ja aseta uuesti tagasi süte peale küpsema. Korda seda tegevust, siis on kindel, et liha söe sees ära ei kõrbe.

Grilli steiki, kuni selle külg on pruunistunud (u 1 minut). Seejärel keera steigil teine külg ja korda kogu tegevust.  

Anna 3-5 minutit nn tõmbamisaega toatemperatuuril lõikelaual. Oluline, et saaksid tulemuseks mahlase medium küpsetusastmega liha.

Viiluta liha väga peenteks viiludeks ja raputa peale veidi helvessoola, nii saad meeliülendava maitseelamuse – soolakristall avaneb hamba all ja liha hea maitse tuleb veelgi paremini esile!

Liivimaa Lihaveise liha on saadaval enamike suuremate turgude lihalettidel, aga tark oleks erisoovide osas kindlasti omale liha ette tellida. Liha saab osta suurema valikuga kauplustest ja soovi korral ka ettetellimisel: Tallinnas Nõmme turul, Tartus ja Pärnus Taluturul ning Adaveres Chef Foods lihapoes. Lisaks sellele pakutakse väiksemat valikut toodetest paljudes mahe- ja ökomarketites, suuremates toidukauplustes ja näiteks isegi ka Pääsküla poes ja Rõõmu kaubamajas.

Liivimaa Lihaveise liha pakkuvatest liikmetest on mõned suured ja mõned väikesed tootjad, kellel on mahesertifikaat ning kes karjatavad oma loomi tunnustatud rohumaa kvaliteedikava järgi. Tegemist on seega õige hea lihapalaga, mis ilma liialdamata lausa sulab suus. Lisaks parimale rasvhapetekooslusele ning muudele tervislikele kaalutlustele said meie Gurmeekooli sööjad Liivimaa Lihaveise lihast unustamatu maitseelamuse. 

 

Krista Maldur