Suveks saledaks: Häid retsepte ja nõuandeid jagab Anni Arro!
Foto: Scanpix

Kuna rannahooaeg on tulemas, siis pärisime meisterkokk Anni Arrolt, mida tema soovitab süüa ja mida mitte. Peale heade soovituste paljastas Anni ka mitmeid häid ja veel suurepärasemaid retsepte, mida tuleks kindlasti kodus järgi proovida!

 

Kuna suvi tuleb, oleks tore ju mõni kiloke kaotada. Olen salateid söönud, kuid sellised, mis 100% juurviljadest ja lehtedest ja üldse rohelisest koosnevad, mulle väga ei istu. Kuidagi ei toida. Mulle meeldib väga kanaliha. Kas oleks mõnd salatiretsepti, milles leiduks kana ja mis samas ei annaks väga palju kaloreid?
Muidugi on olemas selliseid retsepte. Esiteks võite proovida lihtsalt neid samu rohelisi koos praetud, grillitud, keedetud kanaga kokku panna. Salati puhul on kõige tähtsam kaste. Ega ainult rohelised lehed ei teegi ju kokku rooga! Olen ise suur oliiviõli fänn. Kõik road teeb heaks ja peale selle on see superkasulik ja figuurisõbralik. Näiteks üks maitsev salatikaste: 3-4 sl külmpressitud oliiviõli, 1 tl sinepit, ½ sidrunimahla, 1 tl vedelat mett. 

Milliste toiduainete/toitude söömine vähendab isu, tekitab täiskõhutunnet kauaks?

Valgurohkete toitude söömine. Soovitan hommikul näiteks omletti süüa. Täiskõhutunne kestab poole päevani. Ja liha on ka üks selline roog, mis annab rammu, tekitab täiskõhutunde ja on kasulik. Siinkohal ei pea ma silmas seapraadi, vaid näiteks kanafileed, veisefileed jne. Kõrvale kartuli asemel rohelist salatit. Liha ja kartuli kooslus tekitab kõhus raske tunde ja ei taha hästi seedida.

Mis oleksid teiepoolsed õpetused tervislikuks toitumiseks või äkki oskate soovitada mingit raamatut või netilehekülge, kust saaks häid õpetusi tervislikuks toitumiseks?
Neid tervisliku toitumise nippe on küll igal pool. Asi on lihtsalt selles, milline stiil teile endale istub. Üldine reegel on lihtne – söö seda, mille järgi on isu ja seda mõõdukalt. Loomulikult ei käi siia alla hamburgerid ja krõpsud. Seda kraami ikka iga päev süüa ei tasuks. Aga mis seal ikka, kui aeg-ajalt tuleb isu räpmstoidu järele. Siis tasub see burger ära süüa ja veenduda, et küll ikka on nüüd halb olla! Soovitan süüa palju rohelist, puu- ja köögivilju, liha ja kala, eestimaiseid piimatooteid ja kõiksugu läätsesid, putrusid, teri. Menüü peab olema tasakaalus.

Mida arvate paastumisest? Kas see on kasulik ja kas te soovitaksite seda minusugusele algajale?
Selle küsimusega peaks kindlasti pöörduma spetsialistide poole. Tean, et kõigile seda ei soovitata. Ausalt öeldes, mina ei suudaks nädal aega ilma toiduta olla! Aga mul ei ole ka enda kehaga probleemi. Kindlasti mõjub paast puhastavalt ja kosutavalt.

Milline on sinu lemmik magustoit, mis maitseb imehea, kuid samas ei anna väga palju kaloreid?

Mulle meeldib meeletult Tervise kohupiim mee ja marjadega. Ja kama mee ja marjadega on ka üks mu suuri lemmikuid. Eriti suvehommikutel.

Mida sa sööd, et nii hea välja näed?

Söön kõike, mis mulle maitseb. Armastan palju kala, rohelist, peeti, vürtsikilu, musta leiba, baklažaane, avokaadosid, mozzarellat, ruukolat, ürte, läätsesid, suviseid tomateid, küüslauku, lambaliha, kohupiima, mett, marju jne.

Milline toiduaine või söök on selline (peale vee), mis on maitsev ja mida võib süüa palju, ilma et kaalule probleemi oleks?
Vanasti räägiti, et söö nii palju tatarputru kui hing ihaldab ja juurde ei võta. Selliseid toiduaineid on palju – peedid, porgandid, õunad, arbuusid, kala, mitterasvane liha jne. See nimekiri on ülipikk. Loevad kooslused. Näiteks ei soovitata süüa koos liha ja juustu, liha ja kartulit. Tooraine peab olema värske ja võimalikult kohalik. See on tervislik.

Kes on kõige kuulsam inimene, kellele sa süüa oled teinud ja mida sa talle valmistasid?
Ma arvan, et ehk Evelin Ilves. Valmistasime koos kiluvõileibu „kadunud munaga“.

On sul mõni lemmik pasta retsept?

Minu kõige lemmikum pasta on Aglio e Olio ehk „küüslauk ja õli“. Nii imelihte, maitsev ja tervislik. Pruunista oliiviõlis ohtralt küüslauku (4-5 küünt) ja lisa keedetud spagetid. Sega korralilult läbi, lisa kimp hakitud peterselli ja riivitud parmesani. Maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral võid praadimisel lisada veel tükikese tšillit.

Kas suvel tuleks grillimise pealt kokku hoida? Kas grillida on võimalik ka tervislike produktidega? Kui jah, siis mis need oleksid?
Võib ju grillida kala ja kõiksugu köögivilju. Eriti head on grillitud baklažaanid ja suvikõrvitsad. Pärast grillimist piserdan veel viilakaid oliiviõli ja palsamveiniäädikaga. Hakin peale küüslauku, peterselli ja basiilikut ning puistan üle riivitud parmesaniga. Need on minu suve lemmikud!

Mida süüa ei tohiks kindlasti?
Friteeritud pubitoitu.

Milline oleks lihtne salat, mille valmistamisele ei kuluks palju aega ja oleks maitsev, samuti ka tervislik?
Mulle meeldib suvine mozzarellasalat. Aseta taldrikule hunnik ruukolat ja poolitatud kirsstomatid. Lõika mozzarella viiludeks ja aseta salati „padjale“. Piserda üle hea külmpressitud oliiviõli ja palsamveiniäädikaga. Maitsesta soola ja pipraga. Kõrvale krõbedat röstsepikut.


Leemet Prits

Buduaar.ee tegevtoimetaja