Buduaar uuris Tallinna kõrgklassi restoranide kokkadelt, millist tervislikku rooga nad soovitavad suvel süüa? Ning teisest küljest - kes ikka oskaks tervislikke roogasid paremini soovitada, kui mitte kokad ise!

Veiko Ruukel, restoran Karl Friedrich - Suvel tuleks süüa kala. Samas on suve lahutamatu osa grill ja enamasti grillitakse liha, kuid soovitaksin rohkem kala grillida. Salateid tuleks rohkem süüa, sest praegu on meil kõik värsked asjad pärit enda aiast. Suviti ma tihti jalutan turul ja ostan vanamemmede käest värsket salatit (lehtsalat, karulauk), tomatit, rohelist sibulat, tilli ja kurki. Sellega toetad Eesti memmesid (kes teenivad pensionile lisa) ja samas saad kauba, mis on tal kasvanud oma aias, ilma kemikaale kasutamata.

Lasse Luks, restoran Aed - Kuna suvi on grillimise aeg siis tavapärase lihatüki ja vorstikeste asemel tasuks tihemini kala grillida. Nii nagu liha puhul, pakub ka kala rohkesti erinevaid võimalusi maitsetega mängimiseks. Ja loomulikult on suvi see aeg, kui saab kohalikest köögiviljadest erinevaid salateid ja wok-roogasid katsetada.

Roman Zastserinski, restoran Ö - Soovitan süüa palju kala ja erinevaid värskeid asju, mida turult saab. Eestis kasvatatud asjad on puhtamad ka.

Janek Villermann, restoran Fuente - värske pressitud mahl, puuviljad, köögiviljad, soja tooted ja kindlasti sushi!

Francesco Sibio, restoran Gianni - Mitmel viisil valmistatud valge spargel ja erinevad salatid rucolast, spinatist ja sellerist.

Imre Kose, restoranid Bestseller, Boulangerie, Vertigo ja Mercado -Näiteks indiapäraselt valmistatud köögiviljaroogasid ja mereande.

Andrei Schmakov, restoran Kadriorg - Suvel peaks sööma värskeid toorained, mida saab turult leida. Spargel, salat, tomatid, marjad ja kõik see, mis meil kasvab ainult 2-3 kuud.

/Toimetas: Merlyn Uusküla/