BUDUAARI MEREGURMEE VOL5: Austrid punase sibula vinegretiga ja šampanja
Fotod: Urmas Kamdron

Pidulikud jõulupeod on juba kätte jõudmas ning meiegi talvise gurmeekooli retseptid olid sellised, mis pakkusid pidulauale maitsenaudinguid. Aasta viimaseks gurmeekooli retseptiks on austrite ja šampanja juurde sobituva punase sibula vinegreti retsept, mille lõi meile The Seafood Bar Tallinn peakokk Dmitri Fomenko. Juurde nautisime parimaid šampanjasid - Perrier-Jouët Grand Brut ja G.H. Mumm Cordon Rouge Brut.

Toorel austril on merevetika lõhn ja merevee värske soolasus. Tavaliselt süüakse austreid paljalt või tilgakese sidruniga, kuid hästi sobib maitsega ka punase sibula vinegrett. Austri eluiga on 20 aastat. Üks täiskasvanud austrikarp sisaldab keskmiselt 20 grammi austriliha. The Seafood Baar Tallinn peakoka Dmitri sõnul süüakse nende juures keskmiselt 300 austrit nädalas. Iga päev süüakse maailmas aga ligi miljard kilo austreid.

Kuna austrid sisaldavad ohtralt B12-, B2-, B3-, A-, C- ja D-vitamiini, peetakse neid ka afrodisiaakumiks. Näiteks 18. sajandi kuulus Itaalia armastaja Casanova olevat oma päeva alustanud hommikusöögiga, mis sisaldas 50 austrit. Austri toiteväärtus ületab kanamuna oma, olles samal ajal ka kolesteroolivaba.

AUSTRID PUNASE SIBULA VINEGRETIGA

3 austrit
40 g punast sibulat
20 ml punaveiniäädikat
soola, musta pipart, suhkrut

Haki sibul ja kalla peale veiniäädikas ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Jäta umbes 10 minutiks marineeruma. Ava õhukese ja terva noa abil või, veel parem, spetsiaalse noa abil austrikarbid külje peal olevast avausest. Hea oleks, kui leidub kätt kaitsev spetsiaalne austrite avamise kinnas. Avamisel peab ka veidi jõudu kasutama. Serveeri austrid ja vinegrett eraldi ja naudi juurde šampanjat. 

  

 

JOOGISOOVITUS
Šampanja: G.H. Mumm Cordon Rouge Brut 

Soovitame pidulike sündmuste tähistamisel, aperitiivina, suupistelaua juurde, kerged mereannid ja austrid, valge liha ja ka foie gras.

Serveerida jahutatult 8-10 kraadi juures.

Mumm viinamarjaaiad on klassifitseeritud 98% veinikvaliteedi skaalal. Kogemused veini valmistamisel aastast 1761 ja champagne valmistamisel aastast 1827. Mumm omab üle 160 ha grand cru aedasid. Champagne sümbol aastast 1876.

Šampanja: Perrier-Jouët Grand Brut

Perrier-Jouët asutati nn Champagne pealinnas Epernay's 1811. aastal, kui Pierre-Nicolas Perrier abiellus Adèle Jouët'ga. Tänapäeval on Perrier-Jouët üks prestiižikamaid champagne tootjaid.

Perrier Jouët valmistab vaid limiteeritud kogustes cuvée'sid. Tootja, keda tuntakse kvaliteedi hoidmise poolest. Perrier-Jouët otsustas mitte valmistada viie aastakäigu champagne't: 1879, 1882, 1902, 1908, 1910.

Euroopa kuningakodade lemmikvarustajaid: Royal Warrant Queen Victoria (Perrier-Jouët 1857), Napoléon III, Leopold I.

Täname:  http://www.seafoodbar.ee/index.html

Krista Maldur