ANETT VELSBERG: MAAILMA ANDEKAIM INIMENE JA INSTAGRAMI popim eestlanna!
pildid: Anett Velsberg

Anett Velsberg on arvatavasti kõige kuulsam eestlane toidumaailmas, teda jälgib Instagramis enam kui 224 tuhat inimest ning see teeb temast ühtlasi ka kõige populaarsema eestlanna. Anett on toidustilist. See on see amet, mille kohta meie vanaemad tõenäoliselt küsiksid- mis asi see veel on? Ah, et teeb toidust ilusaid pilte? Mitte ainult! Tegelikult on toidustilisti amet veelgi põnevam- nad panevad meid toitu silmadega sööma ning just seda Anett teebki.

Anett on üles kasvanud Tallinnas kuid hetkel elamab hoopis Lõuna-Aafrikas, Kaplinnas. Sinna viis teda soov õppida Stellenboschis Institue of Culinary Arts’is, mis  on üks Lõuna-Aafrika hinnatuimaid kokakoole. „Otsisin kokakooli Euroopast väljas, mis oleks põnev ning samas ka rahvusvaheliselt tunnustatud.“ Tegemist on kooliga, mis asub keset veiniistandusi ning õpetab huvilistele professionaalset kokkamist. „Lõuna-Aafrikas on lisaks sellele ka väga väga ilus, päikseline, siin on mitmeid maailmatasemel restorane ning kokkuvõttes on see võrreldes Euroopaga suhteliselt odav.“

Anett ise „süüdistab“ toidukirega nakatumises oma ema. „Ema on imeline kokk, kes suudab iga eine teha kuidagi meeldejäävaks,“ räägib naine, kes täiselaiseks saades Amsterdami ülikooli minnes hakkas sealsetelt turgudelt erinevaid põnevaid puuvilju ja juurvilju ostma ning nendega kodus põnevaid kompositsiooni katsetama. „Niimoodi vaikselt see armastus tekkiski,“ meenutab Anett, kes jõudis oma ametini tänapäevaselt moodsal viisil. Tänu Instagramile ja blogimisele.

 

Maailma andekaim naine

„Need kanalid võimaldasid mul mõned aastat iseseisvalt end arendada ning portfooliod koostada. Kui see oli enam-vähem valmis, siis saatsin selle erinevatele väljaannetele, kes kutsusid mind stilistina nende projektidele.“ Tänaseks on Anett teinud koostööd päris mitmete välismaiste väljaannetega nagu Martha Stewart Living, Glamour, Urban Outfitters, Mindbodygreen, The Chalkboard Mag, Jamie Magazine, Taste Magazine jne.“Suuremal osa kordadest on ajakirjad minuga ise ühendust võtnud läbi mu blogi või Instagrami lehe.“ 

Just viimane tõi Anetile kaks aastat tagasi suure tunnustuse, nimelt valiti ta üheks maailma andekaimaks inimeseks, kelle sotsiaalmeedia kontol peaks kindlasti silma peal hoidma. „See oli täiesti ootamatu, eriti veel selle pärast, et sel ajal olid mu Instagram, blogi ning stilisitikatööd veel väga algusjärgus.“ Ühtlasi oli see justki märk, et toiduhuviline võiks tehtut veel tõsisemalt võtta ning ennast veel rohkem selles arendada. „Kui ma oma blogi alustasin, tegin seda enda jaoks, ning nendele, kes olid mu retseptidest huvitatud. Ma ei arvanud kunagi, et minu tagasihoidlik leht võib nii suureks kujuneda ning minu päris tööks saada,“  räägib Anett ja lisab, et praegu loodab ta üle kõige, et tema retseptid ning pildid innustavad inimesi rohkem ise süüa tegema ning ka rohkem taimset toitu sööma.  Anett ise valis taimetoitluse neli aastat tagasi, eelkõige sellepärast, et sellel on väga postiivsed mõjud tervisele ja keskkonnale. „ning loomulikult ka eetilisest vaatenurgast - loomad ei kannata minu pärast,“ räägib ta. „Enamus ‘lihasööjaid’ on arvamusel, et taimetoitlus on piirav ning keeruline, kuid tegelikult ei ole see nii,“ on naine, kelle blogist liha-, muna- ning piimatooteid ei leia, veendunud.

 

„Kuidagi alati õnnestub!“

Just kõnealuse – liha, isuäratavaks muutmine on toidustilistile üks keerulisemaid väljakutseid. „Üks kord pidin stiliseerima boerewors’i (Lõuna-Aafrika grillvorsti) wrap’e, koos majoneesi ning tšillikastmega. Liha on üldse tihti väga keeruline ‘ilusaks teha’, aga sellega oli veel eriti palju tegemist kuna vorst ise oli selline hall ja ilmetu.“

Toidud fotode jaoks kokkab Anett alati ise. Samuti on kõik need isuäratavad hõrgutised blogis ning Instagrami lehel tema enda retsepti järgi valmistatud. “Ma loon retsepte erinevatele väljaannetele kui neil on seda vaja, tihti aga nad juba töötavad teatud autoriga, kellele on lihtsalt stilisti vaja. Ka sellisel juhul valmistan toidud ise, küll aga siis ette antud retsepti järgi.“

Aneti sõnul algab „pildi loomine“ nagu ikka planeerimisega – kõik oleneb sellest, milline on toit, mida pildistatakse ning milline taust sellele sobib. Samuti peab vaatama millisele taldrikule see asetada ning millisel laudlinalt või aluselt see kõige apetiitsem paistaks. Iga detail on siin omal kohal ja läbi mõeldud! „Veidi keeruline on seda ‘ilusaks sättimist’ seletada, see käib rohkem silma järgi. Tähtis on, et toit näeks võimalikult hea välja,“ räägib  Anett, kes pole päris pidanud mõnd konkreetset puuvilja või laudlinatooni maailma teise otsa otsima minna. „Kuidagi alati õnnestub! Ühe pildi üles seadmine, kui kokkamine välja arvata, võtab umbes 20-30 minutit.“

Moemaailmas tegutsevad stilistid peavad oma töö pahupooleks just raskete kottide tassimist, tuleb välja, et sama mure vaevab ka toidustiliste. „Minul on sama lugu - enne shoot’i valin ma kõik nõud, taustad, potid, pannid välja, mis tihti ulatub kahe suure kastini. Vahel peab võtma kaasa ka näiteks marmorist alused, mida mul on raske liigutadagi. Lisaks sellele pean tooma kottide viisi toitu, mida pildistamisel vaja läheb. Ehk siis tassimist on palju!“

Hetkel on Anetil  käsil „igasugused erinevad projektid “. Sealhulgas mitmed fotosessioonid ajakirjadele ning ka paar workshopi. Lisaks sellele valmis Anetil ka oma retseptiäpp  - Deliciously Vegan.  Aneti leiad Instagramist SIIT.

Eestist saab Anett paar korda kuus pakkumisi, aga päriselt Eestise tulemise kohta ei oska ta midagi veel öelda, teab ainult seda, et „ maailm veel vajab avastamist!“ aga üritab siiski  iga mõne kuu tagant koju tulla.

Lugu ilmunud ajakirjas Buduaar
Pildid: Anett Velsberg