RESTORAN GINGER - kui vürts on veres...
Pilt: Martin Dremljuga

Kuigi on jäänud mulje, justkui eestlase lemmiktoiduks oleks kartul, ahjuliha ja praekapsas, või äärmisel juhul teine eestlane, on reaalsuses tänapäeval asjalood muutunud. Nagu öeldakse, on muru alati rohelisem just naabri aias ning selle näitel on ka meie, põhjamaalaste jaoks eriti ahvatlev lõunamaa kuumus, vürtsid ja krõbedus. Meie õnneks on pealinnas mitmeid Aasia restorane, kust seda kõike käeulatusest suhu ampsata.

Balti jaamast vaid jalutuskäigu kaugusel asuva restorani Ginger köögis pakuvad ehedat idamaist maitset Indiast ja Nepaalist pärit spetsiaalselt kohale tulnud kokad, kellele on vürtsikate India ja Tai roogade valmistamise kunst juba sünniga kaasa antud.

AASTATEPIKKUNE KOGEMUS

Toompuiestee Gingeri avamise lugu algas sel aastal 15aastaseks saavast Villa Thai restoranist, mille laiendamisest sündisid Gingeri restoranid Lasnamäele, Toompuiesteele ja ka Kalamajja, värskesse Arsenali keskusesse. Kuna eestlaste poolt on Aasia köögi vürtsikus ja eksootilised maitsed palavalt armastatud, on pikaajalise kogemusega restoranid oma loodud tükikestega Indiast ja Taist suutnud kohalike südamed lõplikult võita.

EHEDAD EKSOOTILISED MAITSED

Kuna kokkadel on naanide ehk India leibade ja klassikaliste vürtsiste Aasia roogade valmistamine veres, on restorani menüü imemaitsvaid valikuid, kevadrullidest magustoitudeni, pilgeni täis. Täpp i peal on aga see, et kõik road on otsast lõpuni kohapeal valmistatud. Klassikaline pakora-kana rohkete India vürtsidega maitsestatud spetsiaalses kikerhernetaignas paneeritud kanafilee maitsestamata jogurti ja piparmündikastmega on just oma krõbeduse ja tulisuse tõttu eestlaste lemmikuks kujunenud. Ometi ei ütle kohalik ära ka näiteks mereandidest ja lambaliharoogadest, mida Gingeri menüüs samuti arvukalt leidub.

KÕRGED STANDARDID

„Võime allahindlust teha arvelt, kuid mitte kvaliteedilt,” on restorani Ginger köögi moto. Restorani välismaalastest kokkadele on nõudmised köögis kõrged ning omanik Üllar kontrollib igapäevaselt, mis külastajatele serveerimiseks köögist välja tuleb. Lisaks hoiab restoran ise silma peal ka sellel, mis kööki sisse tuleb – restorani pikaajalise edu saladuseks on Indiast pärit tooraineid.

LAIENEV VALIK

Gingeri jaoks on areng prioriteediks ning just seetõttu on nad asunud laiendama nii menüüd kui ka restorane. Sel sügisel avas Kalamajas Arsenali keskuses Ginger oma järgmise söögikoha, millest saab oma saja kohaga suurim Ginger Tallinnas, mille menüü valik on samuti suurem kui eales varem. Nimelt saab Kalamajas olema eraldi menüü taimetoitlastele ja veganitele, mis ongi tegelikult üheks Gingeri restoranide suureks eesmärgiks. Üheks huvitavaks faktiks on veel, et värskes Arsenali keskuse Gingeris hoiab restorani head energiat Eesti suurim ja raskeim Buddha kuju, mis on lausa kaks meetrit pikk ja kaalub terve tonni. Usutakse, et Buddha kõhtu paitades on võimalik oma ellu raha tuua, seega – tulge Gingerisse ja kutsuge õnn oma õuele!

RETSEPT: NUUDLIVOKK

See on Gingeri kokkade sõnul alustuseks sobiv toit neile, kes ise Aasia maitsetega kodus katsetada soovivad.

• munanuudlid
• kapsas
• porgand
• küüslauk
• kanafilee
• krevetid
• sojakaste, kalakaste või sool
• suhkur

Keeda munanuudlid pehmeks, kuid mitte pudruks. Seejärel küpseta vokkpannil kapsas, porgand ja küüslauk. Lisa kanafileetükid ja krevetid ning lõpuks nõrutatud nuudlid. Maitsesta kogu roog sojakastme, kalakastme ja/või soolaga ning lisa suhkrut.

Toompuiestee 29, 10149 Tallinn, Eesti • +372 656 6661 • ginger@gingercafe.ee • Ginger Cafe & Resto

Artikkel ilmus ajakirja Jamie oktoober-november numbris.