CLAYHILLS - STAAŽIKAIM gastropubi Eestis
Pilt: Rasmus Kooskora

Kes on Tallinna vanalinnas sage külaline, teab Clayhills’i ilmselt hästi – asub ta ju kaunis keskaegses ehitises Pikal tänaval, vaid 50 meetri kaugusel Raekoja platsist. Külastamist väärib see koht üsna mitmel põhjusel! Esiteks ei saa jätta mainimata, et lõviosa töötajatest on seal töötanud esimesest avamisaastast alates ning korduvalt on juhtunud, et need, kes lähevad peale kooli lõppu laia maailma kogemusi omandama, leiavad Eestisse tagasi tulles ennast taas Clayhills’i ridades.

Clayhills’i kokkuhoidev meeskond on kahtlemata see, mis loob oma vahetu ja siira teenindusega mõnusa olemise iga külastaja jaoks. Nädalalõppudel lisab pidulikkust elav muusika, mis talvisemal ajal palju külalisi majja toob. Saladuskatte all olgu öeldud, et esimene broneering jõulupeo korraldamiseks tehti juba märtsis ja need, kes veel enne suurt pühadeaega suurema seltskonnaga suurepärast toitu ja mõnusat melu tahaksid nautida, peavad nüüd kindlasti broneerimisega kiirustama.

Mis on gastropubi? Gastropubi on trend, mis on alguse saanud Londonist. Sealne pubikultuur on üle maailma kuulus ja nii ongi gastropubis ühendatud gurmeetoit lõõgastava pubikeskkonnaga. Sõna „gastropubi” tuleneb sõnadest „gastronoomia” ja „pubi” ning Clayhills on selle žanri üks parimaid näiteid Eestis.

UUS PEAKOKK
Üks päris uus liige on meeskonnas ka. Selleks on suvel Clayhills’i tööle tulnud ja juba paari kuuga peakoka ametisse tõusnud Zvaonekwa Chamunokara. Londonis Chelsea piirkonna restoranides ning Singapuris, Tais ja Kambodžas maitsva toidu saladusi omandanud verivärskel peakokal on juba valminud uus menüü, mida novembri algusest maitsta saab. Ise kirjeldab peakokk oma meeskonna loomingut kui lihtsat ja kvaliteetsel toorainel baseeruvat, naturaalseid maitseid austavat, läbimõeldud ja hoolikalt kokkusobitatud maitsete kooslust. Ta ei pea ennast suureks jutumeheks, kuid soovib läbi oma toidu luua elamuse, mis pakub nii silmailu taldrikul kui elamust süües ja ka hiljem sellele tagasi mõeldes. Uue menüü valmimisel peab Zvaonekwa Chamunokara oluliseks lüliks ka sous chef Jevgeni Rozvjazevit, kes Zvaonekwa Chamunokara visiooni oluliste nüansside osas täiustab ja aitab leida vajalikke põnevaid maitseelamusi nagu näiteks põrsakõht, mis marineeritud siidris, seejärel küpsetatud just täpselt parajalt, et säiliks liha tekstuur ja mahlasus, ning serveeritud siidrikastmega, mis koos lisanditega loob pühaliku koosluse.

Mida tähendab nimi Clayhills? Suursuguses keskaegses majas asuva restorani nimelugu ulatub aastasse 1729, kui Šotimaalt pärit Thomas Clayhills’i ettevõte Thomas Clayhills & Son selle hoone ostis ning seal pudupoe avas. Clayhills’id olid väga võimas ja edukas kaupmeestepere ning nende ettevõte on tõenäoliselt vanim äriettevõte kogu Eesti ajaloos, mis tegeles kauplemisega enam kui 300 aastat. Kuna ka praeguse gastropubi omanike juured ulatuvad Briti saartele, siis tundus traditsioonide jätkamine loogilise lahendusena.

MENÜÜ
Clayhills’i menüü on põnev segu nii Briti, Prantsuse kui ka Eesti traditsioonidest, milles on ka killuke Aasia hõngu. Toidu valmistamisel kasutatakse hooajalisi köögivilju, millest erilisemaid hakatakse järgmisel suvel oma aiamaal kasvatama, et pakkuda ikka parimaid kodumaiseid maitseid. Kalasõprade rõõmuks on iga päev menüüs kohalikult turult toodud värske kala ning hoolikalt valitud Eesti sea-, lamba- ja veiseliha. Põnev töö käib populaarse Clayhills’i gurmeeburgeri täiustamiseks – tulemust lihtsalt tuleb ise proovida!

EI OLE PUBI ILMA ÕLLETA!
Suurepärast menüüd peab täiendama loomulikult ka esinduslik joogivalik, seda eriti gastropubi puhul. Nii leiab nende laiast valikust nii isevalmistatud, kohalikku kui ka välismaist õlut. Veinivalikus ei tule samuti pettuda, sest iga uue menüü jaoks valitakse spetsiaalselt iga toidu täiendamiseks uued veinid.

RETSEPT: KOLLASE PEEDI SUPP FETA JUUSTU KREEMIGA

(Neljale)
• 300 g kollast peeti, kuubikuteks lõigatud
• 50 g porgandit, hakitud
• 50 g valget sibulat, hakitud
• 50 g varssellerit, hakitud
• 1 sidruni riivitud koor
• 200 ml vett
• 50 g võid Feta juustu kreem
• 75 g vahukoort
• 75 g feta juustu
• 10 g tilli, hakitud
• maitsestamiseks soola ja pipart

Sulata või kastrulis. Lisa hakitud porgand, seller, sibul ja sidrunikoor. Lisa vesi ja vee keematõusmisel lisa kollane peet ning keeda õrnal tulel. Kui peet on pehme, võta pott tulelt ning püreesta 3-5 minutit, kuni supp muutub ühtlaselt kreemjaks. 2 Feta kreemi valmistamiseks vispelda vahukoor tugevaks vahuks, lisa feta juust ning vispelda, kuni kogus kahekordistub. Lisa hakitud till ja sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga.

Clayhills Gastropubi
Pikk 13, Tallinn
+372 641 9312
clayhills@clayhills.ee

Artikkel ilmus ajakirja Jamie oktoober-november numbris.